Culinaire vakschool Hubertus & Berkhoff Amsterdam

Foto: Roos Aldershoff Fotografie

Hubertus & Berkhoff is het gezamenlijke nieuwe onderkomen aan de Amsterdamse Zuidas van twee gerenommeerde Amsterdamse horeca vakscholen en vormt daarmee de kroon op hun succesvolle samenwerking. De royale, uitnodigende entree ligt in de noordgevel tussen het eigen, publiek toegankelijke café met luxe bakkerswinkel en het restaurant, waar de leerlingen een aantal keer per week lunches en diners bereiden en serveren. Vanuit deze hoofdentree stappen medewerkers, leerlingen en bezoekers direct in de lobby met receptie. Rond de lobby liggen alle ontmoetingsruimten zoals de aula’s voor de onder- en bovenbouw en de centrale wintertuin. Deze worden verbonden door diagonale doorzichten en door een symmetrische trappartij, die tenslotte aan weerszijden van de twee gestapelde gymzalen naar het grote op het zuiden georiënteerde dakplein leidt. Om het sociale hart van het gebouw ligt een ringvormige verkeersruimte, die alle gebruiksruimten aan de gevels verbindt. De keukens, bakkerijen en banketbakkerijen zijn daarbij centraal gepositioneerd aan de oost- en westgevel en de instructieruimten en kantoren liggen in flexibel indeelbare zones aan noord- en zuidgevel. Het gebouw ademt een horecasfeer doordat glazen binnenwanden het praktijkonderwijs overal zichtbaar maken.

Ook in het exterieur is het een echt horecagebouw. Met uitnodigende, grote glaspuien naar de entree, het café en het restaurant en met grote ramen rondom waardoor overal de leerlingen zichtbaar aan het koken en bakken zijn. De gevels zijn zorgvuldig gedetailleerd, met bijzondere elementen zoals een lang Frans balkon met glazen schuifdeuren boven de entree waardoor bij mooi weer buiten gegeten kan worden. De materiaalkeuze is warm en duurzaam: natuurstenen borstweringen en leien gevels, verschillende zandgele metselwerkverbanden en blank geanodiseerde aluminium kozijnen. Door die hoogwaardige materialisatie past het gebouw als vanzelfsprekend in de omgeving van Amsterdam Zuid en zal het mooi verouderen.

Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen als ensemble met het naastgelegen Flow Amsterdam en zou gefaseerd gerealiseerd worden. Door faillissement van ontwikkelaar TCN is het plan na aanbesteding echter grootschalig aangepast, waarbij de onderste commerciële verdieping is komen te vervallen. In een snelkookpan-ontwerpproces hebben we in slechts vijf maanden het gebouw grotendeels herontworpen in een bouwteam samenwerking met aannemer Bruil en installateurs ITN en Breedveld Schröder. Het ontwerpteam bestond naast Ector Hoogstad Architecten uit constructeur IMd, installatieadviseur HXA, bouwfysicus LBPlSIGHT, interieurarchitect ZENBER interieur l architectuur en bouwmanager ICS.
Hubertus & Berkhoff is onderdeel van scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam en het ROC van Amsterdam. Voor ROCvA ontwierpen we ook Flow Amsterdam en het interieur van Laan van Spartaan en werken we op dit moment aan het Hyperion Lyceum Overhoeks. 

U bent hier

Nieuw Middelpunt op de Brightlands Chemelot Campus »

Het nieuwe Da Vinci College is een stad in het klein
Een duurzame combinatie van hergebruik en nieuwbouw in Roosendaal »

In februari 2016 is het zeer geavanceerde faculteitsgebouw voor Technische Natuurwetenschappen op de campus van de TU Delft opgeleverd. »

In opdracht van de TU Delft ontwerpt Ector Hoogstad Architecten ‘PULSE’; een interfacultair onderwijscentrum met ruimte voor nieuwe onderwijsvor »

Op een prachtige locatie aan de Maas in Cuijk komt het nieuwe Merletcollege. »

Op 25 november 2015 onthulde de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) het definitief ontwerp van de »

Het Montessori Kindcentrum Mozaïek staat in de wijk Nieuw Krispijn in Dordrecht en biedt plaats aan twee gefuseerde basisscholen, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang »

Rotterdam

Ector Hoogstad Architecten staat opnieuw op de 13de plaats van de Top 25 van meest productieve Nederlandse architecten. »

Volgende week vrijdag 27 januari bereiken we het hoogste punt van het Merletcollege in Cuijk. »

Met man en macht wordt door het ontwerpteam gewerkt om voor het einde van het jaar het technisch ontwerp van ‘The Feringa Building’ te voltooien. »

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
Postbus 818
3000 AV Rotterdam

T 010 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com »