De Doelen Rotterdam

Na een reeks stedenbouwkundige studies rond het Weena en het Kruisplein, werd Jan Hoogstad begin negentiger jaren door de directie van concertgebouw De Doelen (Kraaijvanger, 1966) gevraagd een onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden voor toekomstige uitbreiding van dit monumentale wederopbouwcomplex.

In functioneel opzicht was er bij De Doelen behoefte aan drie verschillende functionele aanpassingen: uitbreiding van de kantoorcapaciteit, toevoeging van een expositiefaciliteit en toevoeging van een volwaardige congresfaciliteit, omdat de bestaande concertzaal daarvoor niet voldeed. Bij de uitbreiding mochten geen wezenlijke veranderingen aan het monumentale gebouw worden toegebracht.

Constructief was er sprake van overcapaciteit in de hoofddraagconstructie, zodat de nieuwe congreszaal als lichte staalconstructie op het dak van de foyer van het bestaande gebouw kon worden geplaatst. De vloer van de zaal vormt daarmee het dak van de voormalige binnentuin, die daardoor kon veranderen in expositieruimte. Om de zaal heen ligt een nieuwe transparante en lichte foyer met in de nieuwbouwzone aan de Kruispleinzijde twee verdiepingen met break-out rooms, bestemd voor kleinere evenementen en parallelsessies. Hier bevindt zich ook een tweede entree.

De glazen zijwand laat, indien gewenst, daglicht door. Tussen de bestaande grote zaal en de nieuwe foyers is een royaal dakterras aangebracht. De hoge lichte ruimte van de foyer biedt, door grotendeels glazen gevels, fraai uitzicht op het Schouwburgplein en de Rotterdamse binnenstad.

De Doelen, Kruisstraat 2, Rotterdam
Opdracht 1993, Start bouw 1997, Oplevering 2000
Bruto vloeroppervlak 10.200 m2

U bent hier

Een echte studentenstad heeft een bloeiende popscene. Zo ook Leiden. Al in 1969 opende aan de Breestraat het ‘Kreatief Sentrum’, dat later omgedoopt werd tot Leids Vrijetijds Centrum. »

Het theater wordt trots, feestelijk en uitnodigend. Het ontwerp past bij de Parade. De vorm is eenvoudig: een bakstenen gebouw met daarop de toneeltorens van de grote zaal en de Paradezaal. »

In ons ontwerp voor de nieuwe Shandong Art Gallery in Jinan stellen we voor om met een eenvoudig rechthoekig gebouwvolume de traditionele stedenbouwkundige opzet te volgen, maar in de architectonis »

Nieuw-Vennep krijgt een echt centrum: een plein, omzoomd door woongebouwen met in de plint winkels, horeca en parkeren. »

Het Nationaal Muziekkwartier is een multifunctioneel muziek- en theatercentrum in het hart van Enschede. »

Midden in het stadscentrum tegenover het station, staat de opvallende witte cilinder van het Rabotheater, de stadsschouwburg van Hengelo. »

Codarts Hogeschool voor de Kunsten is gedeeltelijk gelegen bovenop de congresuitbreiding van De Doelen. Deze locatie heeft een aantal consequenties voor het ontwerp. »

De omgeving van het gezamenlijke gebouw voor de AVRO, KRO en NCRV zorgde voor een aantal strikte ontwerpvoorwaarden. »

Rotterdam

Ector Hoogstad Architecten staat opnieuw op de 13de plaats van de Top 25 van meest productieve Nederlandse architecten. »

Ector Hoogstad Architecten is op basis van een ontwerpvisie de winnaar geworden van een besloten architectenselectie voor de ontwikkeling van het Taatsenplein in de Utrechtse wijk Papendorp. »

Voor de zesde keer op rij vindt dit keer het internationale trombonefestival Slide Factory plaats in Rotterdam. Dit jaar op een nieuwe locatie; de Wilhelminapier. »

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
Postbus 818
3000 AV Rotterdam

T 010 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com »