Gebr. De Nobel Leiden

Een echte studentenstad heeft een bloeiende popscene. Zo ook Leiden. Al in 1969 opende aan de Breestraat het ‘Kreatief Sentrum’, dat later omgedoopt werd tot Leids Vrijetijds Centrum. Nu, vijfenveertig jaar later, heeft deze organisatie een gloednieuw gebouw en een nieuwe naam: Gebr. de Nobel. Vernoemd naar de broers die op deze plek in de historische binnenstad ooit een handel in lompen en oude metalen bestierden die in heel Leiden een begrip was.

Om het cultuuraanbod in Leiden te versterken en de binnenstad nog aantrekkelijker te maken, zette de gemeente Leiden haar zinnen op een modern poppodium. Daartoe kocht de gemeente door de jaren heen een aantal panden aan in een bouwblok in de negentiende-eeuwse ring rond de binnenstad, tussen Museum de Lakenhal en cultuurcomplex Scheltema. In dit bouwblok stonden charmante woonhuisjes, maar de onbetwiste parel was het negentiende-eeuwse en voor Leiden zeldzame bakstenen fabriekspand aan de Marktsteeg, destijds gebouwd voor de productie van tras. Ector Hoogstad Architecten werd gevraagd om binnen het ‘zoekgebied’ van dit bouwblok een popcentrum te ontwerpen en daarbij de monumentale panden zo veel mogelijk te hergebruiken. Met het nodige improvisatievermogen resulteerde dat in een plan waarin oud en nieuw elkaar perfect aanvullen, zowel qua functionaliteit als qua sfeer.
In het hart van het bouwblok zijn de twee nieuwe concertzalen gesitueerd – een grote zaal voor ruim 750 bezoekers en een kleine voor 200 bezoekers. De zalen worden aan de Marktsteeg geflankeerd door het historische fabriekspand dat nu dienstdoet als entree en foyer. Aan de kant van de Lange Scheistraat is het backstage-programma ondergebracht, deels in nieuwe bouwdelen en deels in een oud woonhuisje aan de Lammermarkt.
Rode draad in het ontwerp, zowel voor het interieur als het exterieur, zijn subtiele combinaties van twee tegenstellingen: oud versus nieuw enerzijds en grof versus fijn anderzijds. De nieuwe gevels zijn in maat en schaal afgestemd op het ritme van de woonhuizen die hier ooit stonden. Als nieuw gevelmateriaal is gekozen voor cortenstaal dat door zijn dieporanje kleur aansluit bij de tinten van het omringende metselwerk. De hogere delen van het gebouw zijn contrasterend bekleed met zacht glanzend rvs, dat ervoor zorgt dat ze soms spannend reflecteren en dan weer wegvallen tegen de lucht.
In het interieur komen dezelfde materialen terug: staal, (bak-)steen en hout. De entree en foyer in het oude fabriekspand worden gedomineerd door de ruwe oude bakstenen gevels en karaktervolle houten spanten. De nieuw toegevoegde elementen bestaan uit dezelfde materialen, maar dan strakker en meer gepolijst. Een grote centrale trappartij dient als tribune voor kleinschalige akoestische optredens, waardoor de foyer een podium wordt.
Ook in de zalen zijn de wanden bekleed met combinaties van staal en hout. De kleine zaal wordt gekenmerkt door een clubachtige sfeer en zal worden gebruikt voor dance-acts en beginnende bands. Onbetwist hoogtepunt van het gebouw is de grote concertzaal. Met twee U-vormige balkons heeft deze zaal een aangename hoogte en een bijzonder theatrale uitstraling. Voor alle bezoekers is de afstand tot het podium uiterst klein, waardoor een groot gevoel van intimiteit ontstaat, wat zowel door het publiek als door artiesten gewaardeerd wordt. De eerste try-outs beloven een fantastische zaalakoestiek. Kenners noemen de zaal nu al één van de beste in Nederland.

U bent hier

Het nieuwe Da Vinci College is een stad in het klein
Een duurzame combinatie van hergebruik en nieuwbouw in Roosendaal.  »

Aan de Nieuwe Uitleg in Den Haag transformeerde Ector Hoogstad Architecten het gebouw De Artillerie, een in historiserende stijl gebouwd kantoorcomplex uit de jaren negentig, tot het nieuwe hoofdbu »

Het theater wordt trots, feestelijk en uitnodigend. Het ontwerp past bij de Parade. De vorm is eenvoudig: een bakstenen gebouw met daarop de toneeltorens van de grote zaal en de Paradezaal. »

Op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven transformeerde Ector Hoogstad Architecten de historische W-hal, een van de oudste gebouwen op het terrein, tot een modern nieuw hoofdgebouw met »

Het voormalige hoofdkantoor van Van Ommeren, gelegen langs het Park aan de Maas, bestond uit laagbouw en een toren. »

Hergebruik is voor Nederland de opgave van nu. »

Het stadhuis van Lelystad was al van begin af aan ruimtelijk en toegankelijk en met zijn lage energieverbruik een voorloper in duurzaamheid. »

Tijdens het ontwerp van de nieuwbouw voor het Melanchthon College ontdekten we de bijzondere architectonische kwaliteiten van het bestaande gebouw. »

Rotterdam

Ector Hoogstad Architecten staat opnieuw op de 13de plaats van de Top 25 van meest productieve Nederlandse architecten. »

Voor de zesde keer op rij vindt dit keer het internationale trombonefestival Slide Factory plaats in Rotterdam. Dit jaar op een nieuwe locatie; de Wilhelminapier. »

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
Postbus 818
3000 AV Rotterdam

T 010 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com »