Montessori College Nijmegen

De Beuk

Het behoud en de versterking van het groene karakter en de niveauverschillen van de locatie vormen de basis van het ontwerp voor het Montessori College Nijmegen. In reactie op de helling van de Kwakkenberg loopt het volume van beide nieuwe gebouwen trapsgewijs op van zuidwest naar noordoost, met dakterrassen en daktuinen op de zonbeschenen zuid- en westzijde en overstekken aan de noord- en oostzijde. Door het oplopende maaiveld is het mogelijk gebleken om het grootste deel van de benodigde parkeerplaatsen uit het zicht, op maaiveld, maar onder de begane grond van het westelijke gebouw te realiseren.
Om de cultuurhistorische waarde van het naastliggende kloostercomplex te behouden en de schaal van de omgeving niet te overstijgen, zijn de beide nieuwe gebouwen verschillend van vorm en zijn ze opgebouwd uit meerdere deelvolumes met een eigen materialisatie van hout, aluminium beplating en geëmailleerd glas. Zowel het hout als het aluminium zijn uitgevoerd als in breedte wisselende verticale stroken. Het MAVO/HAVO/VWO-gebouw heeft bronskleurige aluminium beplating en het VMBO-gebouw zilverkleurige beplating zodat beide gebouwen een herkenbare eigen identiteit hebben.
Het westelijk gelegen MAVO/HAVO/VWO-gebouw is in april 2014 opgeleverd. Het gebouw heeft een binnenstraat, die als centrale verkeerszone in de lengteas van het gebouw het ruimtelijk hart van het gebouw vormt. Door de gevarieerde vorm van de binnenstraat, met vides en dubbel hoge ruimten, wordt een veelheid aan ontmoetingsplekken gecreëerd. Het sociale hart is de amfitheatervormige aula, direct bij de hoofdentree en verbonden met de binnenstraat en de buitenruimte.
Het oostelijke gebouw voor de VMBO bovenbouw werd in 2015 opgeleverd. Dit gebouw heeft een centraal atrium met daaraan twee clusters met praktijk- en theorieruimten. Het praktijkonderwijs is zowel binnen als van buiten het gebouw zichtbaar en ervaarbaar. Een opgetilde dubbele sporthal vormt een groot deel van dit gebouwvolume.
Beide gebouwen voldoen aan ambitieuze duurzame eisen: de luchtkwaliteit voldoet aan het Frisse Scholen programma, het thermisch comfort wordt verzorgd door betonkernactivering en het energiegebruik wordt geminimaliseerd door toepassing van onder meer warmte en koude opslag in de bodem en een hybride ventilatiesysteem. Materiaalkeuzes zijn zorgvuldig afgewogen, zodat de onderhoudskosten op de lange termijn lager zijn. De nieuwe huisvesting heeft een gemiddelde GPR-score van 8.1.

U bent hier

Nieuw Middelpunt op de Brightlands Chemelot Campus »

Het nieuwe Da Vinci College is een stad in het klein
Een duurzame combinatie van hergebruik en nieuwbouw in Roosendaal »

Deze unieke internationale trainingsfaciliteit voor de life science sector staat midden op het Leiden Bio Science Park en is gerealise »

Nederland kent een internationaal hoog aangeschreven wetenschappelijk veld. »

In februari 2016 is het zeer geavanceerde faculteitsgebouw voor Technische Natuurwetenschappen op de campus van de TU Delft opgeleverd. »

In opdracht van de TU Delft ontwerpt Ector Hoogstad Architecten ‘PULSE’; een interfacultair onderwijscentrum met ruimte voor nieuwe onderwijsvor »

Op een prachtige locatie aan de Maas in Cuijk komt het nieuwe Merletcollege. »

Rotterdam

Ector Hoogstad Architecten staat opnieuw op de 13de plaats van de Top 25 van meest productieve Nederlandse architecten. »

Volgende week vrijdag 27 januari bereiken we het hoogste punt van het Merletcollege in Cuijk. »

Met man en macht wordt door het ontwerpteam gewerkt om voor het einde van het jaar het technisch ontwerp van ‘The Feringa Building’ te voltooien. »

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
Postbus 818
3000 AV Rotterdam

T 010 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com »