Stadsschouwburg Hengelo

Midden in het stadscentrum tegenover het station, staat de opvallende witte cilinder van het Rabotheater, de stadsschouwburg van Hengelo. De cylinder bevat de grote zaal van het theater en functioneert als ruimtelijk scharnierpunt tussen het centrum, het stationsgebied en het verderop gelegen park.

De ruimtelijke compositie is gebaseerd op de twee grootste zalen: een grote theaterzaal en een als ‘zwarte doos’ vormgegeven middenzaal. Daarnaast is er een filmzaal met 90 stoelen. Tussen de zalen loopt een publieke passage die de Beursstraat en de Molenstraat verbindt en die een eenheid vormt met de foyers, die om de zalen heen gedrapeerd zijn en door hun vorm en transparante gevels reageren op de omliggende stad.

Flexibiliteit was het belangrijkste ontwerpuitgangspunt; de zalen zijn geschikt voor allerlei soorten voorstellingen. Voor grootschalige evenementen kunnen zalen en foyers naar elkaar toe worden geopend. De grote zaal bevat innovatieve oplossingen om de relaties tussen publiek en performers én tussen het publiek onderling te versterken. De schelpvormige zaalvloer is volledig vrij van gangpaden. Stoelenrijen hebben een eigen toegang vanuit de foyer en zijn extreem gebogen, zowel in de plattegrond als in de hoogte. Hierdoor zijn ze optimaal gericht op het toneel, terwijl ze ook een panoramisch zicht over de zaal verschaffen.

De elegante en voorname verschijning van het theater draagt bij aan het feestelijke gevoel van een gezellig en inspirerend avondje uit.

Stadsschouwburg, Beursstraat 44, Hengelo
Opdracht 1993, Start bouw 1999, Oplevering 2001
Bruto vloeroppervlak 7.870 m2

U bent hier

Een echte studentenstad heeft een bloeiende popscene. Zo ook Leiden. Al in 1969 opende aan de Breestraat het ‘Kreatief Sentrum’, dat later omgedoopt werd tot Leids Vrijetijds Centrum. »

Het theater wordt trots, feestelijk en uitnodigend. Het ontwerp past bij de Parade. De vorm is eenvoudig: een bakstenen gebouw met daarop de toneeltorens van de grote zaal en de Paradezaal. »

In ons ontwerp voor de nieuwe Shandong Art Gallery in Jinan stellen we voor om met een eenvoudig rechthoekig gebouwvolume de traditionele stedenbouwkundige opzet te volgen, maar in de architectonis »

Nieuw-Vennep krijgt een echt centrum: een plein, omzoomd door woongebouwen met in de plint winkels, horeca en parkeren. »

Het Nationaal Muziekkwartier is een multifunctioneel muziek- en theatercentrum in het hart van Enschede. »

Codarts Hogeschool voor de Kunsten is gedeeltelijk gelegen bovenop de congresuitbreiding van De Doelen. Deze locatie heeft een aantal consequenties voor het ontwerp. »

Na een reeks stedenbouwkundige studies rond het Weena en het Kruisplein, werd Jan Hoogstad begin negentiger jaren door de directie van concertgebouw De Doelen (Kraaijvanger, 1966) gevraagd een onde »

De omgeving van het gezamenlijke gebouw voor de AVRO, KRO en NCRV zorgde voor een aantal strikte ontwerpvoorwaarden. »

Rotterdam

Ector Hoogstad Architecten staat opnieuw op de 13de plaats van de Top 25 van meest productieve Nederlandse architecten. »

Voor de zesde keer op rij vindt dit keer het internationale trombonefestival Slide Factory plaats in Rotterdam. Dit jaar op een nieuwe locatie; de Wilhelminapier. »

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
Postbus 818
3000 AV Rotterdam

T 010 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com »