Theater aan de Parade Den Bosch

Het theater wordt trots, feestelijk en uitnodigend. Het ontwerp past bij de Parade. De vorm is eenvoudig: een bakstenen gebouw met daarop de toneeltorens van de grote zaal en de Paradezaal. Het metselwerk is rijk aan textuur en de kleur lijkt op de oker- en grijstinten van de zandsteen waaruit het schip van de Sint Jan is opgetrokken. Daarmee verwijzen de kathedraal en het theater – als voorname aanwezigen in de stad – naar elkaar. Hier en daar worden goudkleurig geglazuurde bakstenen opgenomen. Ze geven het theater een feestelijke fonkeling. Half doorschijnend glas zorgt ervoor dat de toneeltorens overdag wegvallen tegen de lucht. ‘s Avonds gloeien ze zacht op als lampionnen. 

U gaat naar het theater voor een fantastische ervaring, voor een indrukwekkende of grappige voorstelling, een zakelijke netwerkbijeenkomst, gewoon voor een drankje of om te feesten met een paar duizend andere bezoekers! 
Het Theater aan de Parade is uitnodigend, het het hele gebouw is toegankelijk voor minder validen en het  grand café en de foyer vormen een natuurlijke verlenging van het plein. Overal zijn mooie verbindingen tussen binnen en buiten gemaakt. Als voorbijganger krijgt u bijvoorbeeld een blik achter de schermen: vanaf de straat kunt u van boven op het toneel kijken. Grote vensters zorgen ook voor daglicht en uitzicht. Op de eerste verdieping kunt u buiten van het zicht over de Parade genieten vanaf het grote balkon.

Binnen
Via de hoofdingang komt u in de foyer, met daarnaast het grand café aan de Parade. De foyer kan naar wens worden ingedeeld, voor hele grote én voor kleine gezelschappen. Een grote theatrale trap naar de eerste verdieping kan ook als extra podium gebruikt worden voor kleine optredens of een lezing voorafgaand aan de voorstelling. Op elke verdieping vindt u een foyer die samen met de zalen in een grote feestruimte kan veranderen.  De eikenhouten vloeren zijn robuust en onderhoudsarm, de wanden hebben een eiken lambrisering en de kleurrijke plafonds zorgen voor sfeer en herkenbaarheid. 

Zalen
Voor een theatrale sfeer hebben beide de zalen donkere houten wanden, rood pluche stoelen en goudkleurige accenten. De grote theaterzaal is compact en heeft een prachtige akoestiek. Er is plaats voor bijna 1.000 bezoekers en als publiek zit u dicht op het toneel. De zijbalkons maken een omarmend gebaar zodat de artiest zich welkom voelt. De Paradezaal heeft ruim 400 zitplaatsen die je kunt wegtakelen. Een groot deel van de wanden is weg te schuiven waardoor de zaal opgaat in de omringende foyer. Daardoor is de zaal geschikt voor allerlei evenementen; kamermuziek of popconcert, informatiemarkt of diner dansant en natuurlijk: Carnaval!

Achter de schermen
Ook aan de artiesten en medewerkers van het theater is gedacht. Op meerdere verdiepingen zijn kleedruimten en kantoren. De artiesten hebben een prachtige foyer op de derde verdieping met volop daglicht en een dakterras. Veel groen rondom de terrassen garandeert de privacy van de buren. Bij de kleedkamers en kantoren liggen loggia’s en kleine dakterrassen voor nog meer daglicht. Alle backstage-ruimten zijn helder en logisch geordend. Veel facilitaire ruimten bevinden zich in de kelder. De logistiek gebeurt helemaal ondergronds. Materialen en goederen gaan met liften naar de juiste plaats. Zelfs de vrachtwagens laden en lossen in de kelder. Op de Parade heeft u daar geen last meer van!

Voor meer informatie
De gemeentelijke pagina met informatie over het ontwerp, de procedure en de stemronde.
De presentatie van Joost Ector gehouden op 21 mei voor de bevolking van Den Bosch. 

U bent hier

Een echte studentenstad heeft een bloeiende popscene. Zo ook Leiden. Al in 1969 opende aan de Breestraat het ‘Kreatief Sentrum’, dat later omgedoopt werd tot Leids Vrijetijds Centrum. »

In ons ontwerp voor de nieuwe Shandong Art Gallery in Jinan stellen we voor om met een eenvoudig rechthoekig gebouwvolume de traditionele stedenbouwkundige opzet te volgen, maar in de architectonis »

Nieuw-Vennep krijgt een echt centrum: een plein, omzoomd door woongebouwen met in de plint winkels, horeca en parkeren. »

Het Nationaal Muziekkwartier is een multifunctioneel muziek- en theatercentrum in het hart van Enschede. »

Midden in het stadscentrum tegenover het station, staat de opvallende witte cilinder van het Rabotheater, de stadsschouwburg van Hengelo. »

Codarts Hogeschool voor de Kunsten is gedeeltelijk gelegen bovenop de congresuitbreiding van De Doelen. Deze locatie heeft een aantal consequenties voor het ontwerp. »

Na een reeks stedenbouwkundige studies rond het Weena en het Kruisplein, werd Jan Hoogstad begin negentiger jaren door de directie van concertgebouw De Doelen (Kraaijvanger, 1966) gevraagd een onde »

De omgeving van het gezamenlijke gebouw voor de AVRO, KRO en NCRV zorgde voor een aantal strikte ontwerpvoorwaarden. »

Rotterdam

Ector Hoogstad Architecten staat opnieuw op de 13de plaats van de Top 25 van meest productieve Nederlandse architecten. »

Voor de zesde keer op rij vindt dit keer het internationale trombonefestival Slide Factory plaats in Rotterdam. Dit jaar op een nieuwe locatie; de Wilhelminapier. »

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
Postbus 818
3000 AV Rotterdam

T 010 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com »